Školy sú s prerušením štrajku nespokojné, niektoré v ňom pokračujú

29.11.2012 Bratislava

Bratislava 29. novembra (TASR) - Viaceré školy na Slovensku sú nespokojné s rozhodnutím školského odborového zväzu prerušiť štrajk. Pokračovať v neobmedzenom štrajku sa dnes rozhodli zamestnanci Gymnázia Bilíková v Bratislave. O ďalšom postupe rozhoduje momentálne napríklad aj bratislavské Gymnázium Metodova.

"Zajtra pravdepodobne zas nepôjdete do školy, väčšina našich učiteľov sa pripojila k tým, ktorí pokračujú v štrajku až do splnenia požiadaviek učiteľov. Konečné rozhodnutie Vám a Vašim rodičom oznámime v priebehu dňa," napísal dnes na webe školy riaditeľ Gymnázia Bilíková Ján Dančík.

Naďalej sa neučí ani na bratislavskom Gymnáziu na Ulici L. Sáru, ktorého učitelia chcú v piatok (30.11.) protestovať pred Úradom vlády SR. Štrajk pokračuje aj na Gymnáziu v Myjave.

Študenti z Gymnázia na Metodovej dnes ráno zorganizovali protest pred školou. "Netušili sme, že nás takto milo privítajú," reagovala dnes pre TASR Hana Kubalová, ktorá na škole zastupuje odbory. Povedala, že v stredu (28.11.) si v škole odhlasovali neobmedzený štrajk. Potom však prišla správa od vedenia školského odborového zväzu, že štrajk sa prerušuje od 18.00 h.

S rozhodnutím centrálneho štrajkového výboru nesúhlasí ani Spojená škola Novohradská v Bratislave. "Považujeme za škandalózne, aby sa štrajk prerušil alebo ukončil bez toho, aby boli učitelia informovaní o tom, čo vlastne vláda štrajkujúcim pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom garantuje," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla zástupkyňa riaditeľky Eva Žitná.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že základná organizácia školského odborového zväzu pri Spojenej škole Novohradská nemá právnu subjektivitu, nie je samostatným členom školských odborov a preto nemôže individuálne pokračovať v neobmedzenom štrajku.

"Začatie rokovania školských odborov s vládou nepovažujeme za dôvod prerušenia či ukončenia štrajku. Oficiálne vyjadrenie predstaviteľov školských odborov, ktoré sa k učiteľom dostalo len cez masovokomunikačné prostriedky, považujeme za vágne a vysoko hazardujúce s dôverou štrajkujúcich zamestnancov," vyhlásila škola.

Jej zamestnanci preto žiadajú odborový zväz školstva o korektnú komunikáciu so školami, jasné zverejňovanie výsledkov rokovaní s vládou, pokračovanie neobmedzeného štrajku, inak podľa nej odbory strácajú podporu a mandát zamestnancov tejto školy. "Zároveň vyzývame zástupcov odborového zväzu školstva na presadzovanie požiadaviek učiteľov a nepedagogických zamestnancov v pôvodnom znení. Vyzývame všetky základné a stredné školy, aby sa pripojili k tomuto vyhláseniu a podporili ho," uvádza sa vo vyhlásení.

Odborový zväz pracovníkov vedy a školstva na Slovensku vo vysvetlení na svojom webe v stredu (28.11.) zdôraznil, že došlo k prerušeniu, nie ukončeniu štrajku. O ďalšom postupe odborový zväz rozhodne popoludní na dnešnej mimoriadnej rade.

Kollár: KOZ podporuje OZ pracovníkov školstva a vedy

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR so znepokojením sleduje úsilie niektorých politických subjektov, s výdatnou pomocou časti médií, zneužiť štrajk odborárov z rezortu školstva na cielenú politizáciu akcie, na manipuláciu verejnosti a vytĺkanie politického kapitálu. Uviedol to vo svojom dnešnom vyhlásení prezident KOZ Jozef Kollár.

"Tak ako pri novele Zákonníka práce za pôsobenia predchádzajúcej pravicovej vlády, aj v súčasnosti ide zo strany týchto neokonzervatívnych a neoliberálnych strán o falošnú rétoriku a pokrytectvo. Je všeobecne známe, že problémy v školstve nevznikli teraz a že sa nakopili v predchádzajúcom období. Predstavitelia KOZ si uvedomujú, čo spôsobila hospodárska a finančná kríza, ako postupovali predchádzajúce vlády," pokračoval okrem iného Kollár.

"Pravica však za nahromadené problémy v školstve, ku ktorým prispela ich neriešením aj ona, robí zodpovednou vládu Roberta Fica. Zneužíva legitímne vystúpenie školských odborov za zlepšenie kritickej situácie v školstve na svoje ciele, nie v prospech zamestnancov školstva. KOZ už viackrát deklarovala podporu Odborovému zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pri presadzovaní požiadaviek pedagogických i nepedagogických zamestnancov v školstve," doplnil Kollár.
 

Vyberte región